Mengenai Saya

Foto saya
Aku ni biasa2 je, aku seorang Isteri, Ibu kepada 2 org hero & seorang heroin. Masih bekerja sepenuh masa namun menjalankan jualan online secara kecil2lan untuk meringankan beban suami. Saya sentiasa Jujur & Amanah dalam kerja yang dilakukan. ~ "JANGAN TERPEDAYA DENGAN YANG MAHAL ITU ORIGINAL YANG MURAH ITU TIRUAN" ~ ~ "JANGAN TANYA KENAPA SAYA JUAL MURAH, KERANA JAWAPAN SAYA HANYA 1 *BIAR UNTUNG SIKIT JANJI SEMUA DAPAT MERASA* "~ Waktu Urusniaga : ISNIN-JUMAAT (9am-7pm) SABTU-AHAD (tutup utk waktu keluarga, jk berkesempatan akan jawab PM customer ~ so plz to understand ya.. Terima Kasih menjengah pondok alam maya saya ni. Salam ukhwah... E-mail: cadeecasey@gmail.com Whatsapp: 013-3119007

Cari di sini

Isnin, 1 Jun 2015

Bihun Goreng Daging Caraku

Rutin seperti biasa aku bila hujung minggu memasak ler.. start dari makan pagi hingga la malam..sebab my mr.sado & anak2 lebih suka makan makanan aku masak sendiri.. Tapi, korang jangan budget aku ni rajin jer memasak, kadang2 tu pemalas gak masak..sesekali tak salah kan kita tapauuu jer kat kedai.

Ni aku nak kongsi cara aku buat bihun goreng.. ini cara aku masak la..pakai belasah jer janji sedap. Masing2 ada cara masing2 kan??.. so, apa yang ada dalam peti ais tu jer aku belasah dalam kuali.. 

Bahannya :
BAHAN A
1/2 bungkus bihun 
2 1/2 biji bawang besar
4@5 biji bawang putih
sedikit ikan bilis
1cm belacan
sedikit udang kering
5@7 biji cili kering
5 biji cili api
1 biji cili merah
# sila kurangkan cili jika tak mau pedas ya

BAHAN B
Daging siap potong dalam segenggam
2 biji telur ayam
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
Sayur sawi
Minyak untuk menumis

BAHAN HIASAN
Daun bawang
bawang goreng


Semua bahan A ni perlu dikisar halus ya...pastu simpan ketepi jab.

Okay jom kita mula masak..

Mula2 panas 2 sudu minyak dalam kuali, kita goreng 2biji telur siap basuh tauu

cenggini rupanya ya.. kacau2 cam nak buat telur hancur tu (tak payah bubuh garam tau!)

Bila dah siap sila ketepikan sebentar 

Proses menumis, pakai dalam 4-6 sudu besar minyak (ikut kesuaian korang)
Daging ni balance aku rebus untuk buat sup semalam, aku pakai dalam segenggam. korang hiris siap2 dulu..

.
Tumis Daging + Bahan A + Sos Cili & Sos Tomato hingga pecah minyak. Bubuh garam + gula secukup rasa


Masukkan bihun yang dah siap celur termasuk sayur sawi juga... pastu kacau berhati2 supaya bihun tidak hancur & tidak banyak putus.


Bila bihun dah sebati dengan bahan tumisan, boleh lah korang masukkan telur hancur tadi. Gaul sebati dalam 5 minit.


pastuuuu... ookayyyyyy siap...leh ler angkat dan hiaskan bersama daun bawang + bawang goreng..
ermmm cedappp. Bismillah












Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow Me

Follow by Email

TQ Readers & Customers

Pelanggan2 ku yg disayangi....


**Penting**
Seperti sedia maklum, pihak kami tidak menerima tempahan produk tanpa bayaran..kami mengamalkan 1st paid 1st serve. Jadi jangan berlengah2 membuat pembayaran setelah kami confirm barang(order anda) still available..
Produk kami sentiasa cepat habis..kami tak mahu pelanggan kami kecewa bila pembayaran dibuat lewat.

terima kasih.

SINGGAH MENYINGGAH